Bursa’nın yıllara meydan okuyan 3 bin 400 metre uzunluğundaki surları ve kale kapıları için Evliya Çelebi; seyahatnamesinde sur etrafını on bin adım atarak turladığından söz eder.
Bitinya İmparatoru Prusias’ın inşa ettirdiği Bursa Kalesi, Bursa’nın fethi ile birlikte başkent olarak altın çağını yaşamaya başlar.
Asırlar boyunca birçok yapının yükseldiği sur içinde yürüyerek gerçekleştirilmesi hedeflenen bu tur I. Murad tarafından inşa ettirilen Şahadet Camii ile başlar.
Osmanlı evlerinin bulunduğu Kale Sokak’tan geçilerek cezbedici manzaralar eşliğinde Saltanat Kapı’ya inilir.
Saltanat Kapısı’nın güzel bir fotoğrafını anılarımıza ekledikten sonra sur içinin en güzel sokaklarından Kavaklı Cadde’ye girilir.
Cadde üzerindeki Haraççıoğlu Medresesi mutlaka görülmesi gereken eserlerden biri…
Yolculuğun devamında ise Üftade Camii ve türbesi ziyaret edilerek Yer Kapı’ya ulaşılır. Yer Kapı’nın hemen yanında bulunan 839 metre menzili ile Osmanlı tarihinin en uzun ok atışına sahip Bursalı Okçu Şüca’ya atfedilen meydanı ve yükseklerdeki Bursa evlerini de görebilirsiniz.
Tekrar Yer Kapı’dan geçerek surları solunuza aldığınızda yürüyeceğiniz dar ve nostaljik sokak isi sizi 6 Nisan 1326 yılında Osmanlı ordusunun şehre girdiği Fetih Kapı’ya götürecektir.
1326 yılında inşa edilerek Osmanlı’nın ilk camisi olan Alaaddin Bey Camii’ni gördükten sonra Bursa Kalesi’nde inşa edilen ilk sarayın kalıntılarını da görebileceğiniz Bitinya kazı alanında turunuzu tamamlayabilirsiniz…
Kaynak: bursa.com.tr