Eğlence

Geleceğimiz için atıksız mutfaklar! Peki nasıl?..

Gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak insanlığın en önemli hedeflerinden bir tanesi. Peki bu hedef için kritik bir bölge olan mutfaklarımız ne durumda? Sizler için sıfır atığa yakın mutfaklar için bilmeniz gerekenleri listeledik..

Plan yapmaktan kaçınmayın…

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yemek israfı her geçen gün yeni bir rekor kırıyor. Çeşitli toplumlarda yemeklerin yüzde 20 ile 40’ına varan kısmının çöpe atıldığı ifade ediliyor. Peki bunun önüne geçmek için ne yapmalıyız?

Haftalık yemek planı hazırlayabilir, mutfak alışverişimizi bu yönde yapabiliriz.

Alışverişlerde yerel işletmeleri tercih edin

Marketlerde ve büyük işletmelerde pek yaygın görülmese de kilo ile açık gıda almak fazlasıyla önemli.

Yani tahıllar, kuru meyveler, kuruyemiş, bakliyat ya da makarna gibi gıdaları gramajla satın alarak bunların kendi kavanozlarımıza ya da bez torbalara doldurulmasını talep edebiliriz. Böylece paketli gıdalardan bir adım daha uzaklaşmış olacağız.

Paketlenen gıdayı kendiniz pişirmeyi deneyin

Bir gıdayı-ürünü toplu ya da paketsiz alamıyorsanız evde kendiniz pişirmeyi düşünebilirsiniz. Bunlar neler mi? Kurabiyeler, ufak pastalar hatta tükettiğiniz ekmeğiniz.

Et ürünlerini kasaptan almayı tercih edin

Marketlerde et ürünleri genellikle plastik ya da köpüklere paketlenerek satılır. Kasaplar ise bu konuda daha az ambalaj kullanmayı tercih eder. Bir adım daha ileri gidelim. Etinizi yada tavuğunuzu kağıda sarılı bir şekilde alabilir, hatta evden kendi kendi saklama kabınızı götürebilirsiniz.

Plastik poşetten kaçının

Market ve pazar alışverişlerde plastik poşetlerden kaçarak bez çantalarınızı kullanmaya çalışın.

Sebze, meyve ve yeşillikleri hızlı temizleyip saklayın

Satın aldığınız bu ürünleri hızlıca temizler-ayıklarsanız bu gıdaların ömrünü uzatır ve hava almayan saklama kaplarına taşıyarak ömrünü uzatabilirsiniz.

Sütlerinizi cam şişede alın

Süt gibi temel içeceklerinizi cam şişede almayı tercih edin. Plastij ambalaja sahip içeceklerden kaçının.

Yemek saplama kaplarını araştırın

Yemeklerinizi okula ya da iş yerinize götürebilirsiniz hem evdeki gıdaların çöpe atılmasını engelleyebilir hem de kendi çatal bıçağınızı bulundurarak- kendi çayınızı kahvenizi termosta taşıyarak, sıfır atık alışkanlıklarınızı dışarıya taşımış olursunuz.

Ekolojik ürünlere yönelin

Konumuz sıfır atıksa ekolojik ürünleri gözden çıkarmak olmaz. Bez bakliyat torbaları, çelik pipetler, bambu fırçalar mutfağınızda oldukça güzel olacaktır.

Kağıt havlu kullanmaktan kaçının

Kağıt havlu tüketmemeye çalışın. Bunun yerine eski tişörtlerinizi keserseniz kurulama bezlerinizi daha uzun ömürlü kullanabilirsiniz.

Sebzelerin kabuklarını saklayabilirsiniz

Soğan, havuç ya da kereviz gibi sebzelerin artıklarını saklayarak; çorba, et suyu hazırlarken kullanabilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler olanlar

Yukarı