Yaşam

Çınarcık Barajı suyu Bursa’ya geliyor! 2050 yılına kadar sıkıntı yaşanmayacak

Geçen her gün suyun değeri biraz daha artarken Bursa’nın ve Bursalıların su sıkıntısı yaşamaması için Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sürüyor.

Bu kapsamda şehrin 2050 yılına kadar içme suyu sıkıntısı yaşamaması için Çınarcık Barajı’nın suyunun Bursa’ya ulaştırılması için başlatılan çalışmada bir adım daha atıldı. Toplamında 96 kilometrelik isale hattı ile dört içme suyu deposunu kapsayan projeler Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi. Arıtma tesisiyle ilgili projenin de yıl sonuna kadar hazırlanacağı ifade ediliyor.

Ülkemizde ve Bursa’da 2019 yılı itibariyle yaşanan ve şiddetini artıran kuraklık gelecek yıllar için mesaj verirken, Bursa Büyükşehir Belediyesi de, içme suyunu sağlayan Doğancı ve Nilüfer Barajı’na, Çınarcık Barajı’nı dahil etmek için hazırlanıyor.

Bu barajın suyunun Bursa’ya getirilmesi için yoğun mesai harcayan Büyükşehir, DSİ 1. Bölge Müdürlüğüyle yapılan iş birliğiyle büyük mesafe katetti.

Çınarcık Barajı’nın suyunun Bursa’ya ulaştırılması için DSİ tarafından hazırlatılan 96 km’lik ana isale hattı ve dört adet içme suyu deposunu içeren projeler Büyükşehir’e teslim edildi.

Çalışması süren günlük üç yüz bin metreküp kapasiteli arıtma tesisiyle ilgili projelerin de sene sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

İhale hazırlığı

Projelerin teslim edilmesiyle birlikte uygulama ihalesi hazırlığına başlanılabileceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, konuyla ilgili şunları söyledi:

Çınarcık Barajı içme suyu projesi bitirildiğinde Bursa 2050 yılına kadar içme suyu yaşamayacak.

Çınarcık’tan alınacak yılda 145 milyon metreküp ham su, Kayapa bölgesinde yapılacak arıtma tesisinde arıtılacak.

Buradan gelecek içme suyu öncelikle, Mudanya merkezi mahalleleri başta olmak üzere, Karacabey’e bağlı 17 mahalle ile şehrin batısı ve yeni imar bölgelerini besleyecek.

Ana isale hattı bağlantıları ile Doğancı Barajıyla hem entegre hem alternatifli olarak çalışacak.

Mevcutta Çağrışan pompa istasyonu aracılığıyla terfili sistemle beslenmekte olan Mudanya, barajın devreye girmesiyle cazibeli olarak besleneceğinden ciddi bir enerji tasarrufu da sağlanacak.

Yine Çınarcık Barajıyla yeraltı kuyu suyu kullanımı mimimuma ineceğinden enerji tasarrufu ve kesintisiz içme suyu sağlanacak.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler olanlar

Yukarı