Sağlık

Şaşırtan sonuç: 10 bin adım atmaya gerek yok

ABD’deki Harvard Üniversitesi, ciddi hastalıklardan korunmak için günde 4 bin 400 adım atmanın yeterl olduğunu açıkladı. Bilim insanlarına göre 10 bin adım hedefine gerek yok. Aksine günde atılan 7 bin 500 adımdan sonrası egzersizin faydası düşüyor.

Harvard Üniversi Tıp Fakültersi’ndeki bilim insanları yaptığı incelemeyle; fiziksel aktivite seviyelerindeki klasik hedefin aşırı olabileceğini açıkladı.

Bunun yanı sıra, fiziksel aktivite; belirli kanser türleri, bunama vs kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltırken, tip 2 diyabet gibi bazı hastalıkları ise iyileştirebilir. Fakat, 10 bin adım hedefi, ortalama bir insanın gün içinde iki saat yürüyüş yapması anlamına geliyor. 4 bin 400 adım söz konusu olduğunda ise sadece 53 dakika yetiyor.

Kökeni pazarlama kampanyasından geliyor…

The Conversation isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırmayı değerlendiren Hertfordshire Üniversitesi- egzersiz ve sağlık fizyolojisi uzmanı Lindsay Bottoms, pazarlama kampanyası nedeniyle ortaya çıkan 10 bin adım hedefinin sorgulanmasının sevindirici olduğunu açıkladı.

Dr. Bottoms, “10 bin adım hedefi, 1965 yıllarında Japonya’da Yamasa Clok adındaki ticari bir adımsayar satışından geliyor. Cihaz 10 bin adım hedefi anlamına gelen ‘Manpo-kei’ olarak isimlendiriliyor. Bütün dünyaya yayılmasıyla birlikte popüler akıllı saatler de bu hedefi kendi uygulamalarına dahil etti” ifadesini kullandı.

4 bin 400 adım

Harvard Tıp Fakültesi’nde yapılan sona raştırmaya baktığımızda ise 10 bin adım aşırılık olarak ifade ediliyor. Bilim insanları günlük 4 bin 400 adımın; 2 bin 700 adım atmaya oranla kadınlarda ölüm riskini önemli ölçüde düşürdüğünü belirtiyor.

10 bin adımın ek bir faydası yok

Bir başka açıdan ekip; günlük 7 bin 500 adım yürümenin faydalarının maksimuma ulaştığını sonrasında ise azaldığını buldu. Bir başka deyimle günde 10 bin adım yürümenin ek bir faydası yok.

Dr. Bottoms, “Erkeklerde benzer bir sonucun görülüp görülmeyeceği belirsiz ancak, gün içinde daha fazla hareketin sağlığımızı iyileştirip ölüm riskimizi ise düşürmesine örnektir” dedi.

DSÖ ise (Dünya Sağlık Örgütü) yetişkinlerin haftada en az ortalama 150 dakika orta yoğunluktaki fiziksek aktiviteyi gerçekleştirmesini tavsiye ediyor.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler olanlar

Yukarı