Bursa

1 Haziran’a kadar nasıl olacak? İşte kademeli normalleşme

İçişleri Bakanlığı, yarın sabah 05.00 itibariyle uygulanacak kademeli normalleşmeye yönelik genelgeyi açıkladı. Buna göre akşam saat 21.00’de sokağa çıkma kısıtlaması başlayacak. Hafta sonları da kısıtlama uygulanacak. Uzaktan eğitim Haziran ayına kadar sürecek.

30 Nisan 2021’den beri uygulanan tam kapanma tedbirleri yarın itibariyle sabah 5’te sona eriyor ve kademeli normalleşme başlıyor.

Bu kapsamda Kademeli Normalleşme Tedbirlerine yönelik genelge İçişleri Bakanlığı aracılığıyla yayımlandı. Tedbirler 1 Haziran’a kadar geçerli olacak.

Buna göre;

Özel eğitim merkezleri, okul öncesi ve 8. – 12. sınıfların destekleme ve yetiştirme kursları yüz yüze eğitime geçecek.

Diğer kademelerdeki, örgün ve yaygın, resmi ve özel tüm eğiti- öğretim kurumları 1 Haziran Salı gününe kadar olan zaman diliminde uzaktan eğitime devam edecek.

Diğer kademelerdeki resmî ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında 1 Haziran Salı gününe kadar uzaktan eğitime devam edilecek.

İşte genelgedeki maddeler

Saat 21.00 ile 05.00’e kadar olacak sokağa çıkma kısıtlaması başlıyor. Hafta sonları sokağa çıkma yasağı ise devam edecek. Cuma akşamı 21.00’da başlayan kısıtlama Pazartesi günü sabah 5.00’de son bulacak.

Çalışma hayatının aksamaması amacıyla uygulanan muafiyetler ise devam edecek. Kötüye kullanım söz konusu olduğunda adli ve idari yaptırımlar devreye girecek.

Çalışma hayatının aksamaması için uygulanan muafiyetler devam edecek. Kötüye kullanımda adli ve idari yaptırım uygulanacak.

18 yaş altı-65 yaş üstü için getirilen kısıtlamalarda da değişikliğe gidiliyor. 18 yaş altı yasağı tamamen kalkıyor, iki doz koronavirüs aşısını olmuş, 65 yaş üstü kişiler için de gün içinde yasak uygulanmayacak. 21.00’de başlayan yasak herkes için geçerli….

Aşı olmayan 65 yaş üstü vatandaşlar, sadece 10.00 ve 14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın, 18 yaş altı gençler ve çocuklar ile 65 yaş üzeri vatandaşlar, kademeli normalleşme döneminde, toplu ulaşım araçlarını kullanamayacaklar.

Turislet için uygulanan izinler ise devam edecek.

Şehirlerarası seyahat kısıtlaması

Şehirlerarası seyahat için alınan kurallar şöyle:

Sokağa çıkma yasağının uygulamada olduğu dönem için şehirlerarası seyahat yasağı geçerli olacak. Uçak, otobüs ve tren gibi araçlarla seyahet için izin belgesi istenmeyecek. Rezervasyon yeterli olacak.

Şehir içi ve şehirler arası tüm toplu yaşıma araçları için uygulanan yüzde 50 kapasite sınırlaması devam edecek.

Hangi işletmeler kapalı olacak?

Sinema salonları
Taverna, gazina, nargile salonları ve birahaneler
Dernek lokali, kafe, kıraathane-kahvehane, çay bahçeleri
İnternet kafe, oyun salonları ve bilardo oynanan salonlar
Spor salonları, yüzme havuzları ve halı sahalar.
Hamam, masaj salonları ve saunalar.
Lunapark ve tematik parklar.

Açılan işletmeler

Tam kapanma dönemi kapsamında faaliyetlerine ara verilen giyim, züccaciye, tuhafiye, hırdavat gibi dükkanlar, ofis ve bürolar gibi iş yerleri hafta içi 07.00 ile 20.00 saatleri arasında faaliyetini sürdürebilecekler.

Alışveriş merkezleri hafta içi 10.00-20.00 saatlerinde açık olup hafta sonları kapalı olacak.

Marketlerde yine zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamında bunulan ürünler dışındaki ürünlerin satışı, tam gün sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı hafta sonlarında yapılamayacak.

Pazar yerleri hafta içi için 07.00 ile 19.00 saatleri arasında faaliyetine devam edebilecek, hafta sonu pazar kurulamayacak.

Online market ve yemek siparişi sağlayan firmalar, hafta içi-hafta sonu sabah 07.00 ile 24.00 saatleri aarasında evlere servis yapabilecek.

Çay ocakları masa, sandalye vs kurulmaksızın sadece esnafa servis amacıyla faaliyetine devam edebilecek.

Çay ocaklarının masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek.

Yeme içme yerleri

Restoran ve kafelerin müşteri kabülüne ilişkin yasak devam edecek. Hafta içi 07.00 ile 20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis; 20.00 ile 24.00 saatleri arasında ise sadece paket servisi yapılabilecek. Hafta sonları yine 07.00 ve 24.00 saatleri arasında paket servis faaliyeti yürütebilecekler.

Kamu kurumlarında mesai

Kamu kurum ve kuruluşları, mesai uygulamasını 10.00 ve 16.00 saatleri arasında uygulayacak.
Uzaktan ve dönüşümlü gibi esnek çalışma usülleri uygulanmaya devam edecek.

Eğitim

Kreş ve anaokulları faaliyetlerine devam edecek.
Diğer okul ve sınıf seviyeleri MEB’e uygun hareket edecek.

STK, sendika ve meslek kuruluşları, birlik ve kooperatiflerce yapılacak genel kurul; tüm geniş katılımlı etkinliklere dair kısıtlama Haziran ayına kadar devam edecek.

Nikah-düğün

Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkün olacak. Nikah, nikah merasimi gibi düğün, nişan ve kına gibi etkinlikler 1 Haziran’a kadar yapılmamaya devam edecek.

Sosyal bakım yerleri için ziyaretçi kısıtlaması

Yaşlı bakım ev, rehabilitasyon merkezi, huzurevi, çocuk evleri gibi merkezlerde uygulanmakta olan ziyaretçi kısıtlaması yine 1 Haziran 2021’e kadar devam edecek.

Konaklama tesisleri

Şehirlerarası karayolları üzerindeki dinlenme tesisleri ( yerleşim sahası içinde bulunanlar hariç) ile konaklama tesisleri içinde bulunan yeme-içme yerleri (sadece konaklamalı müşteriler) aynı masada 2 kişiye servis açarak hizmet verebilecek.

Konaklama tesislerine rezarvasyonu bulunan, ödemesini gerçekleştirmiş kişiler şehirler arası seyahat ve sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

Kapalı alanlarda bulunan eğlence merkezleri kapalı tutulacak.

Konaklama tesislerinin açık alanlarında da toplu eğlenceye kesinlikle izin verilmeyecek. Fiziki mesafe kurallarına azami özen gösterilecek.

Şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma

Tüm toplu taşıma araçları için yüzde 50 kapasite sınırlaması uygulanacak.
18 taş altı gençler-çocuklar ve 65 yaş üzeri vatandaşlar şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.

Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler olanlar

Yukarı